weblogleed

In 2007 begon ik een weblog over mijn liefde voor alle textiele werkvormen. Omdat wegens mislukte migratie deze weblog niet meer bereikbaar is ben ik op blogspot verder gegaan.donderdag 4 december 2014

Aan en afhechten kruissteken

Op facebook kwam ik een reactie tegen over aan en afhechten van kruisjes. Ik heb jaren geleden op een pagina van Beth Katz geleerd in het eerste kruisje aan te hechten en in het laatste kruisje af te hechten. Vrijwel onzichtbaar en handig als je in een frame werkt. Je hoeft je werknamelijk niet om te draaien omdat je alles aan de voorkant kunt doen.

Steek naar voren in 1, naar achter in 2 en weer naar voren in 3. Steek in 2 boven de draad en kom uit in A. trek even aan en borduur het kruisje er overheen

Afb 2

Ik leg a.h.w. een lusje om de aanhechtdraad en trek dat strak, het zit echt vast. Afhechten is wat lastiger omdat je onder een kruisje moet werken. Dat is even wroeten en daarom rijg ik ook wel ens door de achterkant als ik geen frame gebruik. Maar het lukt wel. Bij gebruik van Aidastof is het wat lastiger het midden te vinden, maar ook daarin kan het.

Omdat ik het laatste kruisje eindig in C wissel ik 1 en 3 om, dus in bij C uit bij 1 (3) weer naar achter bij 2 even het midden zoeken, uit bij 3(1) en weer in bij 2. Als je ergens heel dichtbij weer naar de voorkant steekt kun je heel kort afknippen.
 
Ik borduur graag in een frame op een standaard, want dan heb ik beide handen vrij. Je kunt dit allemaal nalezen op de pagina van Beth, maar omdat die in het Engels is deze uitleg. Veel succes!
Als je goed kijkt zie je bij de bobenste rand waar ik ingestoken ben. Dit knip ik later aan de achterkant af.

Bij het lichtblauwe randje is net de afhechting zichtbaar.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Kijk, dat is nou eens een zeer handige tip. Ik heb het je al eens horen vertellen, maar het zien maakt het nog duidelijker. Bedankt!

Marjo B-W zei

Dank je wel voor de uitleg; ik ga het eens proberen op deze manier!
Groetjes, Marjo

Marjan zei

Een borduurraam gebruik ik niet, maar een tip is nooit weg natuurlijk. Even een vraagje over een andere tip: hoe heet ook al weer het breiprogramma dat je tijdens het breicafé gebruikte op je iPad ?
Dank alvast en groetjes weer

MarianneP zei

Marjan wil je mijn geheugen even een duwtje geven, waar ging het over? Was het Ravelry?

Marjan zei

Nee, je was aan het breien en kon op je iPad de toeren bijhouden. Als ik me goed herinner was het een programma waar je je patroon kon invoeren. Ik hoop dat je weet wat ik bedoel :-)
Groetjes weer

Marjan zei

Daar ben ik nog een keertje, misschien ben je mijn vraag vergeten (dat hoop ik dan maar :-) ) . Weet je de naam van de brei-ap die je op je iPad /tablet gebruikt?
Dank dank alvast.
Groetjes weer

MarianneP zei

Sorry je laatste reactie was me even ontgaan, het is "Knitcompanion" ik heb het als app op mijn Ipad. heel handig. Mijn sjaal is af op twee patroontjes na, maar het garen is precies op dus ik stop. hij is lang genoeg. Moet nog blokken dan plaats ik een foto.

Marjan zei

Hai daar ben ik weer. Dank voor de tip, ik heb het gelijk opgezocht en het is inderdaad een mooie app. Jammer alleen dat ik geen Apple heb... maar wie weet komt het ook nog eens in de Androidversie :-)
Groetjes weer