weblogleed

In 2007 begon ik een weblog over mijn liefde voor alle textiele werkvormen. Omdat wegens mislukte migratie deze weblog niet meer bereikbaar is ben ik op blogspot verder gegaan.zondag 26 mei 2013

"Keunstrute Littenseradiel"

Vandaag ondanks koude weer met harde wind over de dijk getogen om in Friesland een deel van de Kunstroute in Midden Friesland te volgen. Er is zoveel te zien, alle ateliers en exposities bezoeken op één dag is geen haalbare kaart. We begonnen in Winsum waar we even moesten zoeken. We hadden willen starten, maar aangezien ik mijn uitgeprinte gegevens thuis had laten liggen konden we de locatie met de overzichtsexpositie niet vinden. We vonden de schilderijen van Tamme Hamsma en de gedichten, tekeningen en songteksten van Martin Smid aan de Tsjerkebuorren. Prachtige kleurige schilderijen van Tamme en in een knusse tuin het werk van Martin. Daar genoten we ook van de gastvrij aangeboden kop koffie. Gelukkig kregen we daar ook een routebeschrijving en konden we op zoek naar de volgende adressen. Aan de Greate Streek (prachtig plekje) het atelier van Jan Laferte

 met mooie keramiek en aan de Lytse Streek het theehuis de "Gauwe Krakeling". Ook hier mooie schilderijen en ook koffie met superlekkere koffiebroodjes en gebak, vers gebakken in de bakkerij met dezelfde naam ernaast. Daar mochten we een kijkje nemen, heel leuk.Van Winsum naar Leons. Eerst naar de Catherijne kerk waar de groep "Filtkeunst" exposeerde. Prachtig viltwerk van verschillende kunstenaressen!
Vervolgens naar het atelier van Trynke Jepkema. Aldaar prachtig weefwerk, viltkunst en sierraden bewonderd. Mooie tafelloper gekocht!
Van Leons naar Jorwerd. Daar een teleurstelling, de kerk was gesloten tijdens een dienst(was nergens aangegeven) en het wapen van Baarderadeel was ook dicht i.v.m. besloten familiebijeenkomst. Rondleiding huis Hindrik van der Meer begon op hele uur en het was tien over twee, dus eerst andere locatie opzoeken. dat werd Wieuwert. In de expositieruimte aan de Aldfeart erg mooi en heel divers weefwerk van Gryt Zuidinga-Stoelwinder. Heel veel informatie gekregen wat je allemaal met ongebruikelijke materialen kunt doen.
 

Weven op een klein getouw
Chenille in mooie kleuren en onherkenbare T-shirts.


Terug naar Jorwert waar intussen de kerk weer toegankelijk was. Daarna op zoek naar het huis van Hindrik van der Meer op Fûns, een prachtig plekje met een heel bijzonder huis. We konden aansluiten bij de rondleiding. Die was heel bijzonder. Deels was buiten en we hebben zelfs gezongen onder begeleiding van een klein kistorgel. De verzameling orgeltjes is een liefhebberij van de bewoner van dit huis met geschiedenis. Jammer dat het zo koud bleef met over het veld een straffe wind. het uitzicht vanuit het huis was er even mooi om.
 
 Na afloop dus blij met een warme auto terug naar Noord-Holland.