weblogleed

In 2007 begon ik een weblog over mijn liefde voor alle textiele werkvormen. Omdat wegens mislukte migratie deze weblog niet meer bereikbaar is ben ik op blogspot verder gegaan.dinsdag 14 januari 2014

Randje no 4


Randje 4 is af. (Ik geniet de hele week van de randjes) Ik heb besloten hier en daar een beetje ruimte vrij te laten en daar een figuurtje te borduren. Om het mooi te laten uitkomen borduur ik eerst de randjes.
Ik heb de merklappen die ik bezit eens uit de kast gehaald.  In mijn bezit zijn de merklappen van mijn moeder (Grietje Hospes), mijn Tante Annigje en mijn overleden zus Janna. Ikzelf heb er twee gemaakt: de eerste op de lagere school in de derde klas , ik denk in 1952 en de tweede op de kweekschool voor de akte Nuttige Handwerken. Ik heb later aan school in de derde klas lesgegeven (nu groep 5) en daar vele merklappen helpen borduren. Het is leuk om te zien dat er heel lang volgens een vast patroon is geborduurd. Vooral de eerste randjes komen steeds terug. Alleen de lap van mijn Tante wijkt erg af. Voor mijn pronkrol heb ik ook weer een rood merklapje geborduurd en ik borduur deze randjes nu dus voor de vierde keer!Mijn  moeder heeft twee merklappen gemaakt, de ene op de lagere school en de andere op de huishoudschool of op naailes?

De lap van mijn zus is heel grof geborduurd op stramien. Hij is vermoedelijk geborduurd in 1950. na de oorlog waren er eerst niet zoveel materialen voorhanden. Ik heb nog eens een lap gezien die met breikatoen geborduurd was.Dit is een lap van mijn moeder zonder datum, maar wel in haar schooltijd gemaakt.

Dit is de lap die ik in de derde klas geborduurd heb. Jammer genoeg ook zonder datum.
Op de kweekschool mochten we iets meer variĆ«ren, maar de randjes zijn nog steeds dezelfde!
En dit is mijn lapje voor de pronkrol, volgens de "Groninger methode"
Als ik mijn vriendinnen en medeborduursters hoor zijn er heel wat merklappen in de vuilnisbakken verdwenen...vreselijk jammer toch!