weblogleed

In 2007 begon ik een weblog over mijn liefde voor alle textiele werkvormen. Omdat wegens mislukte migratie deze weblog niet meer bereikbaar is ben ik op blogspot verder gegaan.



woensdag 12 augustus 2015

Dagje Enkhuizen.

Gister een dagje naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Vooral voor de tentoonstelling " Hand van de maakster" en bovenal was het uitgezocht weer om in het buitenmuseum rond te lopen. Het tochtje met de boot ernaar toe is al leuk. Aangeland zijn we eerst naar het verste punt (Binnenmuseum) gelopen want als je eerst het buitengebeuren doet ben je al zo moe dat je amper meer puf hebt voor het binnenmuseum.

 Het was er heel rustig. Eerst de tentoonstelling "Mode en de zee"langsgelopen.

 Ik heb bewondering voor de creativiteit van de ontwerpers en onderdelen van de ontwerpen vind ik heel mooi. Maar ook heel vaak sta ik me te verbazen over de moed om zoiets buitenissigs uit te voeren. Daana naar de traditionele objecten (met hier en daar een moderne verrassing daartussen).

Heel veel moois gezien en je ook lopen verbazen hoe ze vroeger zulke bewerkelijke versieringen voor elkaar kregen. Als je later de huisjes buiten ziet en merkt hoe donker het daar binnen was moeten de maaksters wel heel goede ogen hebben gehad. In het buitenmuseum zaten Urker vrouwen op het straatje zwarte sokken te breien en ik denk dat je dat binnen ook ongeveer op gevoel moest doen.


 Heel mooi vond ik het schriftje waarin in heel mooi handschrift het patroon voor steekmouwtjes (Marken) was opgeschreven. En dan het werk wat er aan de plooimutsen was!
Ik las voor het eerst over gebreide Friese floddermutsen. Tot slot een wandeling langs de vele antieke merklappen. Onvoorstelbaar dat jonge meisjes dat voor elkaar kregen.
De oudste merklap uit het museum uit 1617, kort geleden aangekocht.

Herkenbaar de rode merklapjes, die heb ik zelf ook nog gemaakt. Al met al een echte aanrader die tentoonstelling.
Daarna in het buitenmuseum wat gegeten en in het heerlijke weer de smalle straatjes door geslenterd en zo nu en dan een huisje van binnen bekeken. Het is te veel voor één dag, maar met een museumjaarkaart kun je gemakkelijk nog een keer terug.

nettenbreien

Urk

Zo'n kachel stond bij mijn ouders ook in de woonkeuken.